Thursday, July 9, 2009

Multe chestii noi in IT, partea 2, Google Chrome OS

Cred că majoritatea dintre cei ce vor ajunge la acest post au citit deja știrea luni sau chiar a anului în materie de technologie?

"
Google Chrome OS" îmi zgârie urechile (cred că dacă se străduiau găseau ceva mai bun), si pentru userul de rând cred că va genera o foarte mare confuzie între Chrome, actualul super browser de la Google și viitorul sistem de operare Google Chrome OS tot de la aceiași firmă.

Și cam ce are acest sistem de operare, ce "features" îl fac un "must have"?Păi sincer să fiu, din câte am citit și auzit ar cam fi așa:
  1. Gratis (cam toate linux-urile sunt gratis și nu au reușit să detroneze Microsoft).
  2. Open Source (pt un user de rând nu prea contează asta).
  3. E construit în jurul Chrome (the browser) pe o fundație Linux (puncte multe la stabilitate și securitate).
  4. Se bazează pe aplicații din "cloud" care ar fi mult mai ușor de realizat, sincronizat, mai sigure, care cer mai puține resurse, și care deocamdată nu sunt chiar așa de grozave.
  5. Este construit pentru netbook deci presupun că ar trebui să fie rapid, mai ales la bootare (10 sec cu Arch si ext4, pe un sistem cu 1,8 GHz si 1GB ram, intrece asta oare sau mai bine se concentra sa inbunatateasca un linux deja existent cum ar fi Ubuntu, care chiar face progrese?).
  6. Apare în a doua jumătate din 2010 (și de ce ne anunță cu 12 luni înainte).
  7. Comeptiția Google vs Microsoft vs Apple s-ar putea să determine apariția unor noi "chestii" benefice pentru toată lumea.
  8. Ar putea schimba soarta războiului Linux vs Windows.
  9. Încă o interfață grafică pentru Linux?
Încă nu a ieșit așa că nu prea pot să zic cu siguranță cât de bun și "usable" și folosit va fi, dar toată lumea are propia sa opinie. Indiferent cum se va întâmpla cred că acest Google Chrome OS va revoluționa lumea.

No comments:

Post a Comment

I reserve the right to delete at any time any comment I deem inappropiate.