Thursday, July 30, 2009

Tuesday, July 21, 2009

Programe, programe si iar programe

Tot ce facem pe un pc implică folosirea unor programe, fie că scriem un CD, fie că urmărim un film ori navigăm pe net. Dar ce programe folosim pentru anumite task-uri. Deci majoritatea programelor pe care le folosesc eu sunt legale si gratis.

  1. Avast Home Edition, este un antivirus gratis (te înregistrezi la ei pe site si primești o licență valabilă pentru 14 luni, pe care o poți reînoi), care consumă resurse puține și își face treaba destul de bine. Lucrul care îmi place cel mai bine la el este scanarea la boot, rapidă si eficientă.
  2. BurnAware Free, este versiunea gratis a unui program de făcut CD-uri / DVD-uri / Blueray-uri, este mic și recunoaște destul de multe tipuri de CD, astfel încât este perfect pentru mine.
  3. CCleaner este un utilitar care curăță PC-ul de lucruri care ocupă spațiu degeaba și de regiștri care nu mai sunt necesari.
  4. Daemon Tools Lite este un program de montat (a monta=a accesa conținutul unei partiți, imagini, HDD, CD, USB) imagini (fișiere .iso, .img, .bin, etc; care deobicei conțin datele de pe CD/DVD-uri cu programe/filme). Programele din imagini montate se instaleaza mai repede, iar filmele din imagini merg mult mai bine.
  5. FilleZilla FTP e necesar numai dacă transferati fișiere prin FTP.
  6. FilleZilla Server este un program care permite realizare unui server FTP pentru transferul de fisiere.
  7. Foxit Reader este un program pentru citit .pdf, care cere mult mai putine resurse decât Adobe Reader.
  8. GIMP, este un program tip Paint, dar cu mult mai multe opțiuni si pluginuri cam ca Photoshop, numai că e gratis.
  9. Gom Player, este cred ca cel mai bun program de vizionat filme pentru windows.Suportă toate formatele si are o interfață atractivă și ușor de folosit.
  10. Google Chrome, un browser nou, destul de rapid, dar care încă mai poate fi înbunătățit.
  11. Google SketchUp. Înainte să modific major mobila din camera mea, întotdeauna fac un model in 3D cu SketchUp și văd cum este mai bine, dar nu îl folosesc numai la asa ceva, atunci când îmi las imaginația să zboare pot să creez chestii destul de interesante.
  12. Google Picasa, este programul meu favorit si preferat de văzut și modificat poze.
  13. Marxio Timer, un program care permite să faci multe chestii la o ora pe care o dorești tu.
  14. Firefox, unul dintre cele mai bune browsere existente.
  15. Microsoft Office 2007 își face treaba destul de bine, și este singurul office pe care aș da bani vreodată.
  16. Notepad++, următorul pas in evoluția notepad de la Microsoft este programul Notepad++ care nu e de la micro(soft).
  17. Peazip, usor de folosit, dar totuși bogat în formate, și extrem de eficient, la revedere WinRar.
  18. Smart Defrag asigură că oricât de mult ai schimba datele de pe PC, el va merge la fel de bine.
  19. SongBird+Winamp sunt programele pe care le folosesc pentru a asculta muzică, si pot să zic ca doar ele îmi trebuie.
  20. Pidgin, este un multimess mic, eficient si care face exact cea ce trebuie.

Dacă o să mai aflu de alte programe bune, o să le adaug la listă.

Thursday, July 9, 2009

Multe chestii noi in IT, partea 2, Google Chrome OS

Cred că majoritatea dintre cei ce vor ajunge la acest post au citit deja știrea luni sau chiar a anului în materie de technologie?

"
Google Chrome OS" îmi zgârie urechile (cred că dacă se străduiau găseau ceva mai bun), si pentru userul de rând cred că va genera o foarte mare confuzie între Chrome, actualul super browser de la Google și viitorul sistem de operare Google Chrome OS tot de la aceiași firmă.

Și cam ce are acest sistem de operare, ce "features" îl fac un "must have"?Păi sincer să fiu, din câte am citit și auzit ar cam fi așa:
  1. Gratis (cam toate linux-urile sunt gratis și nu au reușit să detroneze Microsoft).
  2. Open Source (pt un user de rând nu prea contează asta).
  3. E construit în jurul Chrome (the browser) pe o fundație Linux (puncte multe la stabilitate și securitate).
  4. Se bazează pe aplicații din "cloud" care ar fi mult mai ușor de realizat, sincronizat, mai sigure, care cer mai puține resurse, și care deocamdată nu sunt chiar așa de grozave.
  5. Este construit pentru netbook deci presupun că ar trebui să fie rapid, mai ales la bootare (10 sec cu Arch si ext4, pe un sistem cu 1,8 GHz si 1GB ram, intrece asta oare sau mai bine se concentra sa inbunatateasca un linux deja existent cum ar fi Ubuntu, care chiar face progrese?).
  6. Apare în a doua jumătate din 2010 (și de ce ne anunță cu 12 luni înainte).
  7. Comeptiția Google vs Microsoft vs Apple s-ar putea să determine apariția unor noi "chestii" benefice pentru toată lumea.
  8. Ar putea schimba soarta războiului Linux vs Windows.
  9. Încă o interfață grafică pentru Linux?
Încă nu a ieșit așa că nu prea pot să zic cu siguranță cât de bun și "usable" și folosit va fi, dar toată lumea are propia sa opinie. Indiferent cum se va întâmpla cred că acest Google Chrome OS va revoluționa lumea.

Wednesday, July 8, 2009

Multe chestii noi in IT, partea 1, Xlib missing on display 0:0

Unul dintre cele mai supărătoare bug-uri pe care l-am avut vreodată indiferent de distribuția Linux folosită (ce in unele jocuri cum ar fi America's Army sau Urban Terror, ducea la inevitabilă prăbușire după o perioadă de timp, singurul indiciu fiind:" Xlib missing on display 0:0") a dispărut in neant se pare. Cred că am identificat vinovatul ca fiind ultimul driver 173.xx de la nvidia care a provocat la rândul lui probleme cu grafica în Karmic Koala Alpha 2 Netbook Remix (mie chiar îmi place ce-au făcut cu UNR), si n-am avut prea mult succes nici cu daily builds până acum ca să îl probez mai detaliat, dar cred că Alpha 3 va fi mult mai utilizabil.

Gnome-DO, cred că este cel mai folosit program dintre toate programele pe care le-am instalat pe Linux Mint și acum că am descoperit puterea plugin-urilor sale cred ca îl voi folosi si mai mult.

Deluge, un program de torrente care până acum cateva luni era un secret bine păzit mi-a întrecut toate așteptările, cred ca asta se datorează un pic si ext4. Deluge+ext4 înseamnă o combinație fatal de rapidă, care devorează torrente mai repede dacât iși mănâncă leul prada.

Eclipse a ajuns în sfârșit să mi se destăinuie împreună cu secretele C++, sunt uimit că atât de multe programe n-au funcționat cu aș fi vrut.

Acum că momentul în care îmi voi lua un nou PC se apropie încep să mă gândesc ce sistem de operare să pun pe el?Windows sau Linux sau Mac sau altceva?